Wednesday, June 20, 2012

PATAPIEVICI UN HITLERAS MIORITOC PURTAND PAPION !


Sa radem cu Patapievici - falusul patologic si poneiul profund.
Joi, 07 August 2008
Presedintele Institutului Cultural Roman, Horia Roman Patapievici, a dat explicatii non-conformiste legate de scandalul declansat de controversata expozitie ICR de la New York. Patapievici a explicat ca arta nu inseamna patrimoniu, ca un ponei roz insemnat cu zvastica nu reprezinta antisemitism si ca Moise care ii ofera lui David un falus este un simbol de adanca profunzime.
"Toate acuzatiile care au fost facute sunt riguros false si nu au nicio baza. Institutul Cultural Roman isi propune sa exporte cultura romana, dar nu imbratiseaza doar anumite formule estetice. Asta a starnit indignarea celor care nu vad cultura romana dincolo de patrimoniu. Ei daca nu vad Blaga sau manastirile din Moldova cred ca e un atac la cultura romana", a motivat Patapievici, in debutul discursului sau. Presedintele ICR a trecut apoi la explicatii "aplicate" si le-a oferit celor prezenti talcul ascuns al operelor de arta prezentate la New York.


"Cristian Neagoe, baga-mi poneiul", i-a cerut pentru inceput Patapievici purtatorului de cuvant al ICR, acuzat de indecenta intr-un alt scandal izbucnit joi. Dupa ce imaginea buclucasului ponei roz, insemnat cu zvastica, a aparut pe ecran, Horia Roman Patapievici a explicat ca acest simbol nu este interzis in Statele Unite, cu exceptia cazurilor in care este desenat pe sinagogi sau pe casele evreilor. "Or, poneiul asta nu e nici sinagoga, nici casa unui evreu", a adaugat seful ICR."Nu poti sa spui ca ‘expozitia asta e nasoala ca nu-mi place mie’. Te faci de ras. Atunci spui ‘e nasoala ca e xenofoba’. Dar nu exista nicio baza pentru asta", a adaugat el. Patapievici si-a continuat expunerea cu o explicatie a unei lucrari de arta prezentata de ICR la New York ca fiind reprezentativa pentru cultura romaneasca.


Astfel, scriitorul a dezvaluit ca tabloul cu Moise, care ii ofera lui David un falus si primeste steaua in schimb, are semnificatii ascunse, dar nu antisemite."Se vede, clar, cum Moise ii daruieste un falus lui David. Identificati-l pe David! Identificati falusul! Identificati-l pe Moise. Tabloul are semnificatii ascunse", a continuat scriitorul."Falusul este o cheie, care cauta sa penetreze o iala, care e sexul feminin. Mai pe romaneste, Moise ii spune lui David ca vor sa faca sex. Suntem in zona patologicului", a incheiat Patapievici.


Patapievici a amintit in final si despre caricatura sa care a circulat in presa dupa declansarea acestui scandal: "Imaginea mea in chip de falus.. eu cu mustata lui Hitler... e incredibil", a subliniat Patapievici.

No comments: