Saturday, May 15, 2010

BASESCU IN FATA UNUI TRIBUNAL FRANCEZ !

BASESCU CRIMA SI PEDEAPSA

VICTIMELE INCENDIULUI CER DESPAGUBIRI DE MILIOANE SI EXTRADAREA

CATRE FRANTA A PRESEDINTELUI ROMAN !

LA ORIZONT UN SCANDAL INTERNATIONAL FARA PRECEDENT !

Redeschderea dosarului Basescu de catre autoritatile judiciare Franceze este un semn bun. Nu pot sa scap ocazia sa fac un film, un documentar si sa scriu un serial. El poate fi citit pe blogul meu personal.http://devanewyork.blogspot.com/

Acesta este episodul 3.

BASESCU IN FATA UNUI TRIBUNAL FRANCEZ

( Interviuri cu martori oculari si cu victimele incendiului )

Scriu de la locul crimei. Portul Rouen este un port important care se poate compara cu Antwerp sau Hanburg. Vizitez portul cu un grup de vizitatori. Ghidul ne explica istoria portului care a inceput acum 2000 de ani pana in zilele noastre.

Explicatiile ghidului un batranel cu parul alb si cu un fel de chipiu de marinar este anosta ,mai ales ca cargourile sunt la distanta si prin ceata abia se distig. La un moment dat fata acestui lup de mare se face rosie povestind de cel mai mare incendiu din potul Rouen cel creiat in iarna lui i981.El descrie o " flacara uriasa care a cuprins tot portul. Panica uriasa . Descrie aproape cu lacrim in ochi victimile accidentului.

Trei oameni – pilotul unei nave, soţia sa şi copilul lor – au fost la un pas de-a muri arşi de vii. Ei au fost salvaţi miraculos de un macaragiu, care a manevrat macaraua aflată pe mal şi i-a cules pe cei trei de pe puntea vasului care ardea."

Filmez cu un aparat minuscul. Am si hotarat. Filmul pe care al fac numit Crima si pedeapsa va incepe cu vorbele si mai ales cu ochii acestui martor . Martor ocular a unei din cele mai mari incendii din istoria moderna maritima. Primavara se preface in iarna . Se face frig si astept cu infrigurare si la propriu si la figurat sfarsitul vizitei. Intru in vorba cu ghidul si al intreb daca vrea sa devina unul din eroii documentarului meu M-am hotarat pe loc sa nu mai astept venirea echipei de filmare de la Nrw York si sa folosesc momentul. Arunc prima interbare care poate fi si ultima Este Presedintele actual vinovat de acest accident si ce crede despre redeschiderea dosarului Rouen?

Raspunsul este firm si transant si intr-un fel ma luat pe nepregatite. " Pentru creiarea incendiului nu stiu poate sa fie o lipsa de noroc sau o neglijenta dar falsificarea probelor este o CRIMA PREMEDITATA CARE CERE INCHISOARE PE VIATA. CAPITANUL BASESCU TREBUE ADUS IN FATA DE UN TRIBUNAL FRANCEZ SI SA DEA OCHII CU VICTIMILE ACCIDENTULUI IN CARE UN COPIL SI-A PIERDUT

UN OCHI SI UN PILOT DE VAS A SUFERIT ARSURI PE 90 % DIN CORP. LA SPITAL AU FOST DUSI VREO 50 SAU 60 DE PERSOANE, ..............MULTI CU ARSURI DEOSEBIT DE GRAVE. CINEVA TREBUE IN CEASUL DIN URMA SA PLATEASCA PAGUBE, PENTRU INCENDIEREA A 37 DE VASE. ELE SE RIDICA LA ZECI SAU CHIAR DUPA UNELE NOI ESTIMARI LA APROAPE 100 MILIOANE DE DOLARI. INCENDIEREA UNUI URIAS PORT NU TREBUE UITATA.... SARKO ( ALINTARE PENTRU PRESEDINTELE FRANCEZ ) TREBUE SA REFUZE SA DEA MANA CU .....ACEST............. PRESEDINTE.

Cu aceste ultime cuvinte sa descarcat si bateria minuscului aparat video.

I-am multumit batranului care intinerise in ochii mei. In timp ce ne strangeam mainile mii-a facut cu ochiul spunand " Am o mare surpriza pentru domnul Robert, ziaristul care a scris primul articol despre incendiu il chama François Henriot.

si este ofiterul de presa al portului Rouen, este un bun amic de al meu.

Deci surprizele se tin lant. Am uitat de frig si de foame si am luat-o pe malul Senei . Intre timp la timp printre nori a iesit soarele. Un soare zambitor si galben. Am plecat pe jos pe Quai du Havre si apoi pe Voie sur Berge unde copacii sunt inca in floare uitand... de incendii si criminali anca nepedepsiti. Abia sosit de cateva ore orasul incepe sa-mi placa. Va fi o sedere poate lunga. Sotia mea Kiyoko ma anuntat de interesul NHK pentru film. Am hotarat oricum sa nu plec de aici pana nu inchid dosarul Rouen ......cu presedinte cu tot.


Corespondenta speciala 
Robert Horvath -Deva Cineast si ziarist de investigatii New York- Tokyo


http://devanewyork.blogspot.com

/
http://www.devagallery.com/


1 comment:

Anonymous said...

Care e situatia documentarului? Aveti vre-un plan in al continua? Cu toate ca sunt un roman care-si iubeste tara, sunt profund dezamagit de actualul presedinte. Din pacate justitia din romania inca nu este pregatita pentru a judeca ilegalitatile actualului presedinte(flota, casa din mihaileanu, eliberarea jurnalistilor romani din irak, etc.) dar un documentar/sau film artistic ar mai deshide ochii propagandistilor portocalii.

Va urez multa bafta in activitatea de jurnalist pe care o intreprindeti.