Saturday, September 11, 2010

ARTISTII ROMANI INTERZISI LA ICR NEW YORK !

De foarte ori in viata realitate depaseste fictiunea ,dar se pare ca in noua realitate mioritica lucrurile depasesc aceasta faza. Anumite lucruri nu se pot intampa in alta parte in afara acestui spatiul, niciunde pe acest glob.
In realitate romaneasca nimic numai uluieste, creiaza reactii umane Cultura , colectivitatea nu mai intereseaza pe nimeni si orice voce voce care trage semnalul de alarma pare o voce stridenta si singulara si lipsita de sens. Faptul ca surealismul dadaismul si teatrul absurd au radacini adanci in mentalitatea noastra nu mai este o explicatie.
Deocamdata nu exista nicio explicatie care tine logica sau de bunul simt elementar. Pe aproape nimeni nu intereseaza ca intrebuintarea limbii romane este interzisa pe teritoriul national. cosiderand ICR New York face parte din acest teritoriu. Daca acest lucru intra in ordinea fireasca a lucrurilor ,pe cine sa intereseze ca Eminescu si intraga cultura nationala este stearsa cu buretele fiind considerata antisemita ?. Sunt convins ca cai care citesc aceste randuri considera ca am luat-o razna sau ca imaginatia mea de cineast depaseste limitele realitatii . Din pacate toate acestea sunt adevarate, foarte adevarate.
Probabil intrebati dece ma zbat sa declar adevarul in fata dezinteresului general.
Nu pot sa ascund faptul ca sunt foarte aproape sa renunt. Totusi inainte de a trage linia , voi relata un fapt care chiar eu.... nu pot sa cred ca este real. Da domnilor si doamnelor, artistii romani nu sunt acceptati la Institutul Cultural Roman al carui presedinre de onoare si de fapt este Presedintele Romaniei Traian Basescu.
In consecinta relatez la virgula convorbirea care am avut-o nu de mult cu Ioana Radu directoarea adjunct ICR New York

RH Doamna Radu va adresez o intrebare care ma framanta de multa vreme....
IR Spuneti
RH Urmarand programele de la venirea domnului Patapievici, nu vad nici un nume de etnie romana printre participantii la activitatea centrului. Nu vad decat intelectuali sau aristi evrei, unguri, tigani rusi sau de alte nationalitati. Lista cuprinde : Tismaneanu, Codrescu, Nina Casian, Elie Viesel.Silaghi.,Sasa Mert, Manea, Solomon etc etc etc.
IR Afirmatia dumneavoastra surprinde dar ma duc sa controlez.
Dupa cateva minute de asteptare
IR Am discutat cu sefa ( directoarea Corina Suteu ) care ma asigurat ca pentru noi singurul criteriu este calitatea artistica si nu etnia. In fond toti sint cetateni romani.
RH. Insist ...va rog sa nomalizati un singur artist roman participant...Cred ca este cazul ca majoritatea sa aiba si ea o sansa. Nu cred ca nu ati gasit niciun artist de etnie romana sa se ridice la calitatea de a participa la activitatea ICR.
Evreii sunt talentati si inteligenti, dar au ramas cateva mii si nu inteleg dece sunt selectionati in exclusivitate. Intr-o democratie la fel ca aici in America trebue asigurata o anumita proportionalitate. Cei de etnie romana trebue si ei acceptati..
IR Mergeti prea departe domnule Horvath si nu este obligatia mea de directoare sa-i " controlez la pantaloni" pe participanti.
RH Dece doamna poate le face placere?
IR Discutia noastra se incheie aici.
Aici se incheie si relatarea discutiei cu o reprezentanta a culturii romane in strainatate.
Inchei cu o observatie. Daca un Horvath se ocupa de apararea culturii silimbi romane este grav,..... deosebit de grav.
PS Puteti controla faptul ca limba romana , Eminescu si intreaga cultura romana este interzisa la ICR contactandu-i pe G.Culianu redactorul Revistei New York Magazin si pe preot Damian seful cenaclului purtand numele Luceafarului culturii romanesti.

Robert Horvath Deva Cineast l New York- Tokyo

http://devanewyork.blogspot.com/
http://www.devagallery.com/

No comments: