Saturday, August 14, 2010

Centrul Simon Wiesenthal îl critică dur pe Shimon Peres

Centrul Simon Wiesenthal l-a criticat pe preşedintele israelian Shimon Peres vineri după ce acesta a mulţumit României că a salvat 400.000 de evrei, scrie corespondentul Associated Press din România.

Postat pe Reteaua Literara

Comentariu publicat de ROBERT HORVATH

Cateva clarificari esentiale. Au existat legi rasiale. Evreii erau trimisi la asa numita ” munca obligatorie ” si erau intrebuintati la munci ” obstesi ca …..curatira zapezii. Nu erau acceptate casatorii mixte si nu puteau exsersa anumite meserii ( ex medicina ) si nu erau trimisi pe front. Trebue mentionat totusi existenta universitatilor evreiesti , a teatrelor si a organizatilor evreiesti iar la radio emisiunea preferata era “Stroie si Vasilache “. Evreii din Regatul Romaniei care reprezinta actualul teritoriu. minus Ardealul de Nord nu au purtat steaua lui David si definitiv nu a existat niciun lagar de concentrare. Repet un lucru exrem de important. Toata puterea economica si financiara in aceasta perioada era concentrata in mana evreilor. Cu exceptia nationalizarii unor proprietati agricole nimeni nu sa atins cu un deget de proprietatile evreiesti sau de capitalul anglo- american . Aceasta politica a fost sprijinita in prima parte a razboiului de germani care aveau nevoie in spatele frontului de o economie stabila si mai ales ales de petrol romanesc.Lucrurile sau schimbat in momentul in care Hitler a hotarat ” solutia finala “. Solutia lui Antonescu pentru ” rezolvarea “problemei evreiesti ” era deportarea catre Palestina si nici decum anihilarea lor. Nu incerc nici sa ridic nici sa daram statuia lui Antonescu. Atat in discutile oficiale cat si cele private Maresalul facea distinctie intre evreii din Basarabia pe care ai ura de moarte si pe cei din Regatul Romaniei pe care ai considera loiali si ia ocrotit. Nu trebue pentru o secunda minimalizata atrocitatile din primele sase luni de razboi in care vina guvernului roman este mai mult decat evidenta. Statistic probabil se va ajunge la 40.000 de victime conform sursei cele mai credibile Enciclopedia Iudaica. Cred ca nu trebue acceptate despre aceasta perioada minimalizarea crimelor ( vezi Goma , Coja ) cat si tendinta exagerationista a Comisie Wiesel. Cu doi ani in urma Regele Mihai fostul sef al statului din aceasta perioada a declarat intr-un interviu la radio ( interviu P.Clej ) a declarat ” Antonescu a facut si el tot ce aputut face penrtu salvarea evreilor ” iar declaratia Presedintelui Israelului de acum cateva zile in care multumeste romanilor pentru salvarea a 400.000
de oameni clarifica aceasta problema pentru todeauna. Fiind un om de litere va recomand Jurnalul lui Mihai Sebastian ca sa intelegeti viata si sentimentelor evreilor din aceasta perioada. Viata evreilor din aceasta perioda nu a fost roza. ( De exemplu in anumite perioade nu aveau voie sa circule cu trenul.) si presiunea era enorma pentru ca nu se stia ce putea aduce viitorul. Dar lucrul cel mai important sau singurul importat este faptul ca au…..supravietuit.

Comentarii : CITITI CU ATENTIE
Centrul Simon Wiesenthal îl critică dur pe Shimon Peres

Centrul Simon Wiesenthal l-a criticat pe preşedintele israelian Shimon Peres vineri după ce acesta a mulţumit României că a salvat 400.000 de evrei, scrie corespondentul Associated Press din România.

COMENTARII ZIARUL COTIDIANUL

negarea adevarului... 15:17:16, 14 Aug 2010
lizika : Celor care apara cu atata ardoare, guvernul Antonescu... Nu mi-e greu sa-mi imaginez ca verdele este culoarea dvoastra preferata...Nu-i asa ca dimineata cand va imbracati, mana se intinde automat catre camasa verde, care este preferata dvoastra??? Nu va mai zbateti degeaba, inca mai traiesc din cei care au supravietuit prin minune acelor timpuri crude. Adevarul il stiu ei, si noi, urmasii lor...

LIZICA RUSINE ! 15:27:23, 14 Aug 2010
ROBERT HORVATH NEW YORK : CEL MAI URAT LUCRU IN ORICE CULTURA ESTE SA MUSTI MANA CARE TI-A SALVAT VIATA. LIZICA DRAGA, DACA ESTI IN VIATA SI SCRII ACESTE RANDURI SE DATORESTE LUI ANTONESCU SI UMANISMULUI ROMANILOR. SA-TI FIE RUSINE !

No comments: