Sunday, August 15, 2010

A FOST ANTONESCU ANTISEMIT ?

Date biografice

Născut într-o familie de militari, Antonescu a absolvit școlile militare de la Craiova și Iași, apoi a urmat și absolvit Școala de cavalerie în 1904.
Tatăl său, ofițer de carieră, a divorțat de mama sa, Lița Baranga și s-a recăsătorit cu Frida (născută Cuperman sau Frieda Kuppermann), evreică (după moartea tatălui generalului Antonescu, care devenise „Șeful Statului", ea și-a reluat, demonstrativ și ca frondă, numele de Cuperman, rezistând protestelor și insistențelor sus-pusului fiu).
Prima sa soție (1924-1926), Rachel Mendel, a fost și ea, o evreică originară din Franța, cu care s-a căsătorit când era atașat militar la Londra și cu care a avut un copil.

Marturia lui Wilhelm Filderman, presedintele Uniunii Comunitatilor Evreiesti din România:
"Maresalul însusi a fost executat de agentii Moscovei, ca fascist. Adevarul este ca Maresalul Antonescu este cel care a pus capat miscarii fasciste din România, oprind toate activitatile teroriste al Garzii de Fier din 1941 si suprimînd toate activitatile politice ale acestei organizatii. Eu însumi, raspunzînd unei întrebari a lui Antonescu, la procesul sau - montat de comunisti - am confirmat ca teroarea fascista de strada a fost oprita în România la 21 ianuarie 1941, zi în care Maresalul a luat masuri draconice pentru a face sa înceteze anarhia fascista (…) ïn timpul perioadei de dominatie hitlerista în Europa, eu am fost în contact permanent cu Maresalul Ion Antonescu, care a facut foarte mult bine pentru îndulcirea soartei evreilor expusi persecutiilor rasiale naziste (…) Eu am fost martorul unor scene emotionante de solidaritate si de ajutor între români si evrei, în momente de grele încercari din timpul Imperiului Nazist din Europa. Maresalul Antonescu a rezistat cu succes presiunilor naziste care cereau masuri dure împotriva evreilor. El este cel care mi-a dat pasapoarte în alb, pentru salvarea de teroarea nazista a evreilor din Ungaria, a caror viata era în pericol!" --------- din "Testamentul lui Wilhelm Filderman", act legalizat la New York în 1956;
ANTONESCU : EVREII DIN ROMANIA NU VOR PURTA STEAUA GALBENA.

Willi Filderman, colegul de liceu al Mareşalului
La Bucuresti s-a derulat o poveste bizara, unica in istoria Holocaustului european, stiuta de putini, analizata neindestulator de istorici: relatia bizara si benefica existenta intre dr. Wilhelm Filderman, presedintele evreimii-romane si maresalul Ion Antonescu, Conducatorul Statului roman. Antonescu si Filderman se cunosteau foarte bine, fusesera colegi de scoala.
In 1941, Consiliul de Ministri a impus evreilor din toata tara sa poarte "un semn distinctiv", o stea cu sase colturi (steaua lui David). In unele locuri era un petic galben, in altele de culoare neagra, cusut pe camasa sau haina, pe partea inimii.

Presedintia Consiliului de Ministri ii transmite lui Filderman invitatia de a avea o convorbire cu maresalul, la ora 18.00. De retinut data de duminica si ora, in plin razboi, in ziua de odihna, Conducatorul statului il invita pe liderul evreilor la el acasa, la vila din comuna Butimanu. Sa vina impreuna cu arhitectul evreu Horia Clejan. Acesta nu detine nici o functie la Centrala Evreilor, dar, candva, inainte de razboi, Clejan i-a construit lui Antonescu vila de la Predeal.

Filderman este luat prin surpindere de invitatia maresalului. Obiecteaza ca masina i-a fost rechizitionata, si fiind zi de duminica, e problematic gasirea unui taxi disponibil. I se raspunde ca o masina va veni sa-l conduca la general.
Aici Mihai Antonescu a incercat sa explice si sa justifice convingerile saleerminand lectura dosarului, a declarat ca nu este antisemit, ci nationalist si ca nu intelege sa comita nedreptati numai din motive de ura. In cele din urma Filderman si Clejan au fost invitati pe terasa unde ii astepta Antonescu si dr. Lupu.
Maresalul parea si de data aceasta in buna dispozitie. Dupa cateva formule de politete, Filderman ceru voie sa treaca la obiect. La care Antonescu i-a replicat:

- Iar mi-ai venit cu o biblioteca de memorii… Dupa care, adresandu-se d-rului Lupu, ii zise: "Totdeauna vine asa si aduce o intreaga biblioteca de memorii". Pe tonul cel mai degajat, Filderman ii raspunde ca de data aceasta a venit numai pentru o singura problema, despre care, de altfel, i-a si remis un memoriu scris. Discutia intra in fond. La un dat maresalul il intrerupe si se adreseaza adjunctului sau:

- Te rog sa dai ordin sa se suprime in toata tara dispozitia cu semnul galben.

Antonescu salveaza pe nevasta rabinului sef Alexandru de la moarte.
"Antonescu (vorbim de Rebeliune, 21 ianuarie) a fost instiintat de catre Palat ca sotia mea se afla in mana legionarilor. Ion Antonescu i-a instiintat pe legionarii concentrati in strada dr. Burghele, nr. 3, unde se gaseau birourile Federatiei comunitatilor evreiesti si locuinta mea: sa nu se atinga de sotia Sef-Rabinului, fiindca altfel el trimite un contingent special de soldati, sa o apere."

Nimeni nu poate sa nege crimele din primele 6 luni de razboi cand cand in Trasnistria au pierit 40.000 de victime conform Enciclopediei britanice dar nu se poate
trece cu vederea nici declaratia extraordinara a Presedintelui Israelului Peres ,cu ocazia vizitei in Romania“Nu vom uita niciodată că, în cele mai negre perioade ale istoriei, vremuri ale nazismului, România a ajutat la salvarea a 400.000 deevrei, care au venit în Israel şi au ajutat la construirea acestui stat, dar şi-au păstrat şi identitatea şi cultura şi dragostea pentru România” Salvatorul lor a fost acelas Ion Antonescu.
Inchei fara a putea raspunde la intrebarea din titlu.
Dumneavoastra ce parere aveti ?

Robert Horvath Deva Cineast SUA.
. http://devanewyork.blogspot.com/

http://devanewyork.blogspot.com/

3 comments:

Starea NATIUNII said...

Sunt multe informatii despre
Traian Basescu. Cine este, ce a facut si care-i este trecutul lui Basescu? Ele trebuie mediatizate in permanenta.

CELEBRULUL NECUNOSCUT said...

FELICITARI PENTRU BLOG !!!SUPER TARE!!
INTRATI PE BLOGUL OFICIAL AL MARESALULUI ION ANTONESCU
http://maresalionantonescu.blogspot.com/
SI LASA-TI UN LINK CU BLOGUL DUMNEAVOASTRA PENTRU A PUTEA TRIMTE PERSOANE PE BLOGUL DUMNEAVOASTRA DACA SUNTETI DE ACORD!
VA MULTUMESC

Anonymous said...

Helpful info. Lucky me I found your web site by accident,
and I am surprised why this accident did not took place in advance!
I bookmarked it.